Hærledelse på flukt

9. april 1940: Ved midnatt går alarmene. I hvert fall de mentale; hos noen. En invasjonsstyrke nærmer seg Oslo. Hovedkvarterene bemannes. De er i hovedstaden. Snart er hær- og divisjonsledelse på Romerike. På flukt.

Generalstaben settes på krigsfot. Som Hærens overkommando tar den kommando – så langt det lar seg gjøre i rykte- og invasjonskaoset. Og med fly som streifer over hovedstadsgatene; og over hovedkvarterene på Akershus festning. Divisjonsstaben, ledelsen for 2. divisjon, er i samme situasjon. Det klargjøres for oppbrudd, for hastig evakuering. Dels etter en plan; etter hvert uten.

Generalstaben til Eidsvoll

Før krigen utgjør Generalstaben den øverste ledelse i Hæren. I krig danner den kjernen i Hærens overkommando (HOK). Det er den som samler seg, under ledelse av oberst Rasmus Hatledal, grytidlig på morgenen, 9. april. Akershus festning er ikke noe trygt feste; overkommandoen må evakuere.

Evakueringen starter ved femtida. Først til Slemdal hotell, i henhold til den hemmelige beredskapsplanen. Hotellet må snart forlates. Tyske styrker er landsatt på Fornebu. Det er lagt planer for et neste skritt: Eidsvoll landsgymnas var rekognosert før krigen, og funnet skikket som eventuelt hovedkvarter i krig. Dit går ferden; på formiddagen.

Flystaben, ledelsen for Hærens flygevåpen, får ordre om å følge Generalstaben fra Oslo til Eidsvoll. Der er det ikke plass, og staben etablerer seg ved Tangen. Underveis, ved passering Gjelleråsen, ser stabsoffiserene tyske Junker 52 i lufta. Når den flyktende staben så vidt har passert Kjeller står flyhangarene i brann. Bombet. Kanskje vet stabsoffiserene at deres øverste krigsherre, HM Kong Haakon 7, akkurat i samme øyeblikk har søkt dekning på Lillestrøm jernbanestasjon. Mest trolig vet de det ikke.

Oberst Hatledal drar fra Eidsvoll rundt halv sju på kvelden. Til Hamar, i følge med forsvarsminister Birger Ljungberg og Kommanderende general Kristian Laake. På Hamar blir obersten oppringt fra HOK. Oberstløytnant Harald Wrede Holm formidler en alarmerende melding fra telegrafbestyrer Peder Berrefjord på Jessheim:

Tyske styrker er på marsj over Romerike – mot Eidsvoll! Generalstabssjefen gir ordre om umiddelbart å flytte hovedkvarteret over Minnesund og til Elverum. Straks skal storting og regjering også forflytte seg: Fra Hamar til Elverum. Det drar seg til.

Divisjonsstaben til Kløfta

Hærens 2. divisjon har også hovedkvarter på Akershus. Også divisjonsstaben har planlagt evakuering – et stykke på vei, bokstavelig talt. Divisjonssjefen, generalmajor Jacob Hvinden Haug, må evakuere sitt midlertidige hovedkvarter på Blindern studenthjem i Oslo. Når tyske styrker inntar byen ved totida bryter han opp. Kursen settes mot nord. Mot Romerike.

Hvinden Haug oppretter ny kommandoplass på Asper hotell på Kløfta. Her ser han den tyske kolonnen som straks får alarmen til å gå ved Hærens overkommando på Eidsvoll – og stortingsmøtet på Hamar: Flyattaché Eberhard Spillers fallskjermjegere. Som har tatt opp jakten på konge, kronprins og regjering!

(Og, som en parentes: Det er motstridende fortellinger om hvem som varslet HOK om den tyske kolonnen. Ifølge den offisielle krigshistorien var det divisjonsledelsen på Kløfta som straks sendte «telefonisk meddelelse» til overkommandoen. Ifølge krigskronikør Alf R. Jacobsen var det telegrafbestyrer Berrefjord. Hos HOK er det ikke registrert noen telefon fra divisjonsstaben; derimot (klokka 19:20) en melding fra telegrafbestyreren.)

Divisjonsledelsen går fri av den tyske framrykkingen. Spiller er ikke kjent med at den befinner seg like ved veien han har tatt. Uansett, han har et annet mål – og han har det travelt: Kongen skal tas!

Senere samme dag flytter Hvinden Haug hovedkvarteret for tredje gang. Generalmajoren frykter at tyskerne er på vei til Gardermoen, i et taktisk lynangrep for å ødelegge magasiner og forstyrre mobiliseringen. Han erfarer snart at de ikke drar dit, men videre. Mot Hamar – og Midtskogen. Mot tyskernes andre nederlag. Det første var ved Oscarsborg.

Staben setter derfor kursen mot Gardermoen, via Vormsund og Hauerseter. Ved 2030-tida om kvelden er den framme. På Gardermoen er det hektisk aktivitet. Det forberedes til kamp.

Om noen timer er det avmarsj. Om enda noen timer blir det konfrontasjon. Krig.

Tekst: Dag Leraand

Publisering: Petter Aunaas

Hovedkilder:

  • Jacobsen, Alf R. (2020): 9. april time for time. Vega forlag, Oslo.
  • Munthe-Kaas, Otto (1955): Krigen i Norge 1940. Operasjonene gjennom Romerike-Hedemarken-Gudbrandsdalen-Romsdalen (bind 1). Den krigshistoriske avdeling, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo.