Evakueringen av Gardermoen og Trandum

Det er hektisk, når alarmene går, 9. april 1940. Det blir travelt i de store leirene på Romerike. Folk kommer til. Avdelinger settes opp. Hvor lenge får de holde på i fred? Tyskerne kan komme til å angripe. Når som helst.

Det er stor usikkerhet under den hastige oppsettingen. Når folk kommer for å ta ut materiell fra depotene på Gardermoen og Trandum, utover på tirsdagen 9. april og natt til onsdag. Når mye mangler, både av folk og planer. Allerede er Kjeller flyplass bombet. Allerede er Oslo tatt. Allerede har en tysk styrke forsert Romerike. Det har vært fly lufta. Når angriper tyskerne Gardermoen? Når inntar de Trandum?

Frykten for angrep

Hærens ledelse måtte evakuere Oslo, i første omgang til Romerike. Her er det heller ikke trygt. Heller ikke for materiellet på Gardermoen og Trandum. Dét må tas ut av magasinene. Sikres i tilfelle angrep.

Ingen vet hvor stor den tyske okkupasjonsstyrken er, og hva den er i stand til. Når den norske oppsettingen starter 9. april, er det med små og ukomplette styrker. Å sikre Gardermoen og Trandum for videre mobilisering og oppsetting er avgjørende – om Norge skal kunne sette opp, og sette inn, landstyrker i denne viktige delen av landet.

Derfor er det ikke trygt å bli i leirene. De er prioriterte mål. Det er ikke nødvendig å vite at kontroll over Gardermoen og Trandum er egne punkter i den tyske invasjonsplanen. Det er lett å tenke seg til – og det var de da også. Men ennå ligger operasjonsplanen for Weserübung på havets bunn i Oslofjorden. I buken på Blücher.

Evakuering av leirene

Lagerbeholdningene i de to leirene er avgjørende for oppsettingen. Materiellet må ut. Størstedelen av våpenmateriell og annen utrustning blir derfor, 9. og natt til 10. april, hentet ut av magasinene. For en stor del blir det spredd til nærliggende gårder. Også personellet sendes dit, for oppsetting utenfor leirene.

Rett før midnatt blir kaptein Carsten Mathesons bataljon beordret til Elstad gård. Her er stabskompaniet allerede på plass. Kompaniene spres for videre oppsetting på flere steder; til Mo og Fuglerud; Ladderud, Melby og Elstad. Staben tar også inn på Elstad. En vakt på Trandum viser soldater som melder seg veien dit.

Klokka halv ti på kvelden 9. april får regimentsbøssemaker, kommandersersjant Johan Hvamb ordre fra kvartermesteren i Oppland dragonregiment nr. 2 (DR 2), løytnant Thor Røssum:

Hvamb skal snarest sørge for å få overført våpen, ammunisjon, bekledning, kikkerter og annet materiell til magasinene på Disen. Ennå 9. april har håndverkere møtt på arbeid i regimentets verksteder på Gardermoen. De hjelper til med å fullaste fire biler.  Når løytnant Hans Pettersvold henter ut mer materiell fra DR 2s depoter 11. april, er det fortsatt verkstedpersonell på plass. Men ingen tropper, verken norske eller tyske.

Det er ikke bare folk som må skaffes. Så langt mulig skal avdelingene motoriseres. Da trengs flere biler enn forsvarsmakten selv har tilgjengelig. Lensmennene får i oppdrag å rekvirere kjøretøy. Ikke minst lastebiler for å få fraktet materiell ut av leirene. Blant annet går det tidlig mange lass fra Gardermoen til Allmenningssaga og Vollaugmoen. Deretter fraktes mellom fire og fem hundre lass over til Hadeland – til kommende kamper ved Stryken, Harestua og Bråstad bru.

Mange kjøretøy – med førere – ble rekvirert fra området; flest fra Jessheim. Ordføreren i Ullensaker, Hans Gystad, får rekvisisjonsordre fra oberst Dahl:

«Bilene skal møte frem på Trandum (innkjørsel fra Trandumstuen) senest 24 timer etter at militæravdelingen har innkalt dem gjennom ordfører. Bilene møter med fyllt bensintank og med tilstrekkelig olje. Bilene skal være i god stand og forsynt med reservegummi. Bilføreren skal ha med seg kappe, tallerken, kopp, kniv, skje og gaffel samt mat for 24 timer. Mat for resten av tiden vil de få av militæretaten. De bør ha med ca. 2 ulltepper og være godt klædd.»

Oppsettingen fullføres. Innsettingen starter. Felttoget er i gang.

Det gjelder å være godt kledd. Det blir en tøff vår.

Tekst: Dag Leraand

Publisering: Petter Aunaas

Hovedkilder

  • Flyen, Simen (1996): Nes på Romerike. Krig og fred. Nes kommune.
  • Hansen, Svein (2013): Bataljonene Matheson (I/IR4) og Torkildsen (Den lette bataljon). Personer og hendinger i april 1940. Nova forlag, Oslo.
  • Munthe-Kaas, Otto (1955): Krigen i Norge 1940. Operasjonene gjennom Romerike-Hedemarken-Gudbrandsdalen-Romsdalen (bind 1). Den krigshistoriske avdeling, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo.